Çevre Stratejisi
WAT, iklim kriziyle mücadele ve çevrenin korunması konusundaki kararlılığı ve sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda süreçlerinin çevre boyutlarını değerlendirmekte, çevreye duyarlı tasarım ilkelerini benimsemekte, ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini en aza indirmeye çalışmakta ve değer zincirinin tüm aşamalarını değerlendirerek etkin bir biçimde yönetmektedir. WAT, IE4 enerji verimliliğine sahip elektrik motorlarının tüm gamını piyasaya süren ilk şirket olmuştur. Ayrıca, IE5+ enerji verimliliğine sahip elektrik motorları için önemli çalışmalar yürütmektedir. Ürettiği yüksek verimli motorlar ile müşteri beklentilerini karşılamakta ve küresel enerji arzı ile karbon emisyonlarının azaltılmasına destek olmaktadır. Eko-tasarım gereklilikleri doğrultusunda çevreye duyarlı tasarım ilkelerini benimseyerek, hammadde miktarı azaltılmış, geri dönüştürülebilirlik oranı ve geri dönüştürülmüş hammadde içeriği artırılmış, enerji tasarruflu ürünler üretmektedir. Ürünlerinde ve üretiminde kullandığı kimyasalları azaltarak ve VOC içeriği düşük malzemeler tercih ederek müşterilerini çevre dostu alternatiflere yönlendirmektedir. Ayrıca, üretiminde ODP-GWP değerleri yüksek kimyasalların çevre dostu alternatifleri ile değiştirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Üretim süreçlerinden kaynaklanan atıkların kaynağında önlenmesi ve azaltılması, proses içinde geri kazanım uygulamaları, WAT’ın entegre atık yönetimi yaklaşımının temelini oluşturur.
WAT, sorumlu bir üretici olarak ürünlerinin faydalı ömründe kullanımını ve ömürlerinin nasıl sonlanacağını önemser. Bu amaçla Müşteri Hizmetleri ve Teknik Servis süreçleri altında Yeniden Değerlendirme Merkezi (YDM)’ni kurmuştur. Atık motorların içeriğindeki geri dönüşüm-geri kazanım potansiyeli yüksek malzemeleri iyi şekilde değerlendirmek için WAT, ‘Atık Yönetim Modeli’ni geliştirmiştir.
Sera gazı salımlarını 2019’dan itibaren hesaplayan WAT’ın sera gazı salım değerleri 2021 baz yılından beri ISO 14064-1 ve GHG Protokol’e göre bağımsız bir kuruluş tarafından doğrulanmaktadır.
Atık Yönetimi
Sıfır atık yolculuğumuz, kampüsümüzde oluşan atıkların yanı sıra değer zincirimizde yer alan tedarikçilerimizdeki ve müşterilerimizdeki atıkları azaltmayı, döngüsel ekonomi prensiplerini benimsemeyi kapsamaktadır. Tedarikçi geliştirme çalışmaları ile tedarikçilerimizin proses kaynaklı atıklarını azaltmayı sağlıyor, müşterilerimize ürün ömrü sonunda atık motorlarını mevzuata uyumlu ve döngüsel ekonomiye katkılı şekilde yönetmeleri için rehberlik ediyoruz. Üretim, ambalajlama ve depolama süreçlerindeki atıkları yaşam döngüsü prensibi ile azaltma çalışmalarımız devam ediyor.
Su Yönetimi
Su yönetimi politikamız, su tüketiminin azaltılması, kapalı döngü sistemlerin kurulması, atık su kalitesinin iyileştirilmesi ve kontaminasyonun önlenmesi prensiplerini içeren bütüncül bir yaklaşımı benimsiyor. WAT, kuruluşundan bu yana yaşadığı coğrafyanın ekosistemini ve su kaynaklarını korumak için su kullanımını verimli şekilde yönetecek mevcut proseslerini kapalı döngü yapılar ile kurmayı taahhüt etti. Halihazırda sulu proseslerin hepsi yüksek verimlilikte kapalı döngü sistemler ile çalışmakta ve proses kaynaklı atık su çıkışı olmamaktadır. İnsani kaynaklı su tüketimi alanında çalışanlarını bilinçlendirmek için çalışmalarını yürütmektedir.
Üretim ve üretim tesislerimizde yapılan çalışmaların yanı sıra verimsiz tarımsal sulamanın bölgesel ve küresel ölçekteki önemli payının bilinci ile tarım sektörüne enerji verimli erişilebilir motorlar sunmakta, verimli sulama sistemlerine destek olmakla birlikte sektörün enerji verimliliğini artırmaktadır.
Emisyon Yönetimi
Bugün "Küresel Isınma" dünyadaki her canlıyı birbirine diğer herhangi bir konudan daha fazla bağlamaktadır. Artan sıcaklıklar, 2023 yılında yaşanan iklim rekorları hayatımızı doğrudan veya dolaylı etkilemekte ve kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Bu etkiler, bilim temelli hedeflerimizin ve stratejilerimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. 2050 net sıfır hedefimize ulaşmak ve ülkemizin iklim hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla enerji verimliliğine odaklandık. Yüksek standartlarda, dayanıklı ve yüksek enerji verimli motorlar üreterek müşterilerimizin enerji dolaylı emisyonlarını azaltmalarına yardımcı oluyoruz. Eko-tasarım prensibimizle ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini minimize etmek için projeler yürütüyor ve planlamalar yapıyoruz. Ayrıca, fosil yakıt kullanımını azaltacak elektrikli araçların yaygınlaşmasında kilit rol oynayacak olan elektrikli araç şarj ünitelerinin üretimi ile önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu adım, ulaşım sektöründe karbon nötrlüğe giden yolda kritik bir dönüm noktası oluşturmaktadır.
Enerji Yönetimi
WAT, stratejileri, ürün gamı ve süreçlerinde enerji verimliliğini öncelikli sürdürülebilirlik hedefi olarak ele almaktadır. Enerji Yönetim Sistemi çerçevesinde ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygun olarak enerji performansını sürekli iyileştirmektedir. Şirket, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) benimseyerek çevresel ayak izini azaltmaktadır. Her yıl enerji tüketimini azaltmaya yönelik projeler planlanmakta, çalışanların önerileri ise Ocak ayındaki Enerji Verimliliği Haftası'nda değerlendirilmektedir. Düzenli kontrollerle enerji tasarrufu sağlanmakta, enerji tüketimi günlük olarak izlenmekte ve ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi sertifikası ile bu süreçler onaylanmaktadır.
Biyoçeşitlilik
WAT, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir bir çevre için çeşitli adımlar atmakta, çevresel etkileri azaltmayı hedeflemektedir. Plastik kullanımını en aza indirerek geri dönüştürülebilir malzemeler tercih etmekte, alüminyum gibi sürdürülebilir materyalleri kullanarak geri kazanımı artırmaktadır. Ambalajlarında geri dönüştürülebilir plastik ve ahşap kullanımını önceliklendiren WAT, tedarik zinciri yönetimi ve üretim süreçlerinde biyoçeşitliliği gözetmekte, farkındalık artırma ve iş birliklerini geliştirme yönünde çalışmalar yürütmektedir. Şirket, tüm bu süreçleri sürekli iyileştirerek ekosistemle uyumlu bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.