Ulusal ve Uluslararası Teşviklerde WAT Motor
09.10.2024
WAT Motor iş alanlarının çeşitliliği, ArGe insan kaynağının üst düzey yetkinlikler kapsamında zenginliği, inovatif projeler açısından iştahı ve geleceğini bu doğrultuda kurgulaması sayesinde ulusal ve uluslararası birçok projede yer alabilme potansiyeline sahip. Bu potansiyeli hem mevcut işlerini gerçekleştirme hem de gelecek vizyonu doğrultusunda başlatacağı projeleri fonlama amacıyla büyük bir motivasyona dönüştürmek, ulusal ve uluslararası teşviklerden maksimum seviyede faydalanmak ArGE hedeflerimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu doğrultuda gelecek planlarımızda yer alan ürün ailelerinin gerçeklenmesi ve girmek istediğimiz yeni sektörlere dair ürünlerin tasarımı, prototip ve doğrulama adımları için başta TÜBİTAK destekli projeler ile süreçlerin fonlanması amaçlanıyor. Ayrıca Horizon, Eureka vb. Avrupa Birliği Projeleriyle sektörün geleceğini yakalamak, uluslararası sektörün önde gelen firmaları ile ortak proje yürütebilme tecrübesi kazanmak, şirketimize fon getirisi sağlamak ve WAT Motor’un uluslararası arenada bilinirliğini arttırmak hedefleniyor. Bu kapsamda 2024 yılı; yoğun ve başarılı bir şekilde geçmektedir.
ArGe destekleri alanında “Ağır Ticari Kara Taşıtları için Yüksek Güç Yoğunluklu, Hair-Pin Teknolojisine Sahip Çekiş Motoru Geliştirme Projesi” tamamlandı. Hair-pin sarım tekniği ile ilk numune motor üretildi. Üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve ticarileşebilir bir ürün ailesi geliştirmek amacıyla TÜBİTAK İkili İş Birliği kapsamında Finlandiya Danfoss Editron firması ile "Ağır Ticari Araç Çekiş Motoru için Yüksek Güç Yoğunluklu Direkt Sıvı Soğutmalı Elektrik Motoru Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi" başlıklı ortak proje yazıldı ve desteklenmeye hak kazandı. Ayrıca “1832-Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı” kapsamında “Endüstriyel Uygulamalarda Kullanılan Yüksek Güç Yoğunluklu IE5+ Sürekli Mıknatıslı Motor Geliştirilmesi” projesi ile başvuru yapıldı ve hakem değerlendirme süreci devam ediyor.
Avrupa Birliği projeleri kapsamında Arçelik ile başlanan ve WAT Motor olarak devam eden IREL 4.0 projemizin kapanışı gerçekleştirildi. WAT Motor olarak onay aldığımız ilk Avrupa Birliği projemiz R-PODID Eylül 2023’de başlamıştı ve çalışmalar hala devam ediyor. XECS projesi olan MAINVERSE ise TÜBİTAK ve uluslararası onayını aldı ve destek süreci 2024 Ocak itibarı ile başladı. Son olarak Ford Otosan tarafından dahil edildiğimiz PERMANET projemiz de 2024 3. çeyreğinde başladı. Toplamda yurt içinde, biri değerlendirme aşamasında olmak üzere, 2 projemiz, yurtdışında ise aktif 3 projemiz bulunuyor. Farklı kurgular için yurtiçi ve yurtdışı proje hazırlıklarımız ise devam ediyor.
ArGe harcamalarımızın minimum %40’ını teşvikler ile idame etme hedefiyle çıktığımız bu yolda 2024 itibarı ile onaylanmış yaklaşık 1 Milyon € fon kazanmış bulunuyoruz. Yakın zamanda onay beklediğimiz projeler ile bu rakam 1.5 Milyon € değerlerine ulaşacak ve WAT Motor sektöre hizmetini, en yenilikçi çözümleri sunarak sürdürecek.